Go to Top

En nog eens 7 seo-tips voor bloggers (2)

Nog meer tips voor bloggers

In m’n vorige blog “7 seo-tips voor blogs” gaf ik al een lijst met tips om online beter gevonden te worden via blogs. Die lijst was nog lang niet volledig, dus hierbij de volgende 7 tips voor bloggers om beter vindbaar te zijn in de zoekmachines zoals Google.

Tip 8: Schrijf TripleA content: Authentiek, Actueel en Autoriteit

Content die origineel is, relevant en laat zien dat je weet waar je het over hebt, dat is interessante content. Ook al denk je dat niemand op jouw blog zit te wachten. Er zijn altijd mensen geïnteresseerd in dat onderwerp waar jij wat over te vertellen hebt. Zorg dus dat ze ook benieuwd worden naar jou en wat jij doet. En als bonus: Google houdt ook van Authentieke en Actuele content.

Tip 9: Vergeet de interne linkjes niet

Dit is wat technisch, maar het gaat erom dat je niet wilt dat de lezer na jouw blog weer doorsurft naar een andere site. De volgende klik is het liefst naar een andere pagina op jouw website. Dat zorgt voor een betere bounce rate van jouw blog en dat vindt Google weer leuk. Vandaar dat je altijd moet kijken of je een interne link kunt plaatsen, zoals deze naar de webpagina in mijn site waar ik vertel dat ik ook voor anderen blog… 😉

Tip 10: Let op de permalink

Nog wat techniek: blog je in een WordPress-site zet de permalink (in Instellingen) dan op ‘berichtnaam’ (of op ‘post name’). Daarmee maak je van de url van het blog een leesbare url met relevante zoekwoorden.

Tip 11: Check, check en dubbelcheck op taalfouten

Taalfouten leiden af, worden irritant gevonden en doen afbreuk aan jouw senioriteit, zelfs als jouw expertise niets met taal te maken heeft. Zo had een ondernemer een webshop waaruit niets werd verkocht, ondanks vele advertentiecampagnes. Hij vroeg mij de teksten voor de Google Adwords-advertenties te schrijven. Dat was geen probleem, maar ik vroeg me af waarom dat wel zou werken. De vorige acties hadden namelijk wel voor veel bezoekers gezorgd maar niet voor verkoop. De oplossing was vrij snel gevonden; de teksten in de webshop waren in heel slecht Nederlands geschreven. Dit gaf bezoekers weinig vertrouwen waardoor ze niets durfden te kopen. Wel bezoek maar geen conversie wordt door Google slecht beoordeeld. Evenals veel taalfouten in een website. Een site of webshop verbeteren door te zorgen voor goed Nederlands is dus, in goed Nederlands ;-), een quick win.

Tip 12: Gebruik opsommingen

Heb je een aantal tips of voorbeelden? Zet ze in een opsomming! Bullets lezen prettig en worden ook goed gewaardeerd door Google.

Tip 13: Schrijf een paar teksten voor social media

Heb je het blog geschreven, schrijf dan direct een paar tweets, Facebook- en LinkedIn-updates. Je zit nog immers vol in het onderwerp waar je zojuist over hebt geblogd. Kleine moeite dus om dat dan samen te vatten in een korte social mediatekst.

Tip 14: Promoot jouw blog op social media

Deel jouw blog op social media en herhaal dat gerust. Je wilt immers gevonden worden maar daar heb je ook weer verkeer naar het blog voor nodig. Een beetje een ‘kip-ei-situatie’ inderdaad. Met updates op social media inclusief een link naar jouw blog zorg je ervoor dat anderen weten dat jij weer iets nieuws geschreven hebt. En vergeet niet de handtekening in jouw e-mail met een link naar het nieuwste blog en de mogelijkheid voor mensen om zich in te schrijven op automatische updates zodra jouw volgende blog live staat.

Bonustip: Blog voor mensen, optimaliseer daarna voor Google

Alle tips helpen om een blog te optimaliseren volgens de seo-regels en om zo beter gevonden te worden. Maar schrijf nooit voor de zoekmachines, blog voor mensen, voor jouw doelgroep. En kijk vervolgens hoe het geoptimaliseerd kan worden voor Google. Uiteindelijk heb je contact met anderen en wil je daarmee op den duur misschien ook zaken doen. Google is daarbij een hulpmiddel, een belangrijk hulpmiddel weliswaar, maar niet het doel.

Of laat jouw blog schrijven… 😉

En denk je nu, leuk hoor maar daar heb ik geen tijd voor? Of dat schrijven vind ik vervelend, kan ik niet of ik sla dicht zodra ik de toetsen onder m’n vingers voel? Dan laat je het doen, je bent heus de enige niet. Ghostwriting zeg maar, is heel handig als je tijd of inspiratie tekort komt. En tekstschrijvers zoals ik doen het graag 🙂 !

Wil je nog meer weten over blogs? Vraag het me eens!

Blog ze!

Jolanda