Go to Top

7 seo-tips voor vindbare blogs (1)

Seo-tips voor blogs

Jouw blog in de zoekmachines? Zo doe je dat!

Oeps… in april beloofde ik dat er ‘op korte termijn’ een nieuw blog zou komen met seo-tips voor vindbare blogs. Nu is ‘korte termijn’ vrij rekbaar, maar 4 maanden is wel wat te lang. Zoals gezegd heb ik in de tussentijd blogs voor anderen geschreven en ook veel teksten voor nieuwe websites waardoor het ineens nog drukker dan anders werd. Maar, belofte maakt schuld dus bij deze .. seo-tips voor bloggers die niet alleen willen bloggen maar die ook willen dat hun blogs gevonden worden via zoekmachines. Want behalve dat bloggen gewoon leuk is, is het een supermiddel om online te laten zien dat je er bent, wie je bent en wat je doet.

Tip 1: Kies hét zoekwoord

Ofwel: bedenk een onderwerp. En bij dat onderwerp kies je het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden én dat het beste scoort. Check dus altijd welk woord dat is. Als makelaar of interieurstyliste blog je misschien graag over een woning, maar op ‘huis’ wordt 6x meer gezocht. Bedenk dan ook synoniemen (handig via synoniemen.net) en kijk waarop het meest wordt gezocht. De zoekwoordplanner van Google is hier een handig hulpmiddel bij.

Tip 2: Wees slim met dat zoekwoord

Heb je eenmaal het beste zoekwoord voor jouw blog gevonden, gebruik dat dan ook goed. Door onder andere het zoekwoord:

  • in de titel te plaatsen,
  • in de permalink op te nemen,
  • te verwerken in een aantal tussenkopjes (heading tags),
  • een paar keer in de tekst te zetten,
  • en het in de meta, title, link titels en alt tags op te nemen (de seo-plugin van Yoast is hierbij handig voor WordPress-gebruikers).

Zet het zoekwoord het liefst vooraan op al de genoemde plaatsen maar zorg er wel voor dat het leesbaar blijft. Dat betekent ook dat je het blog niet moet volstoppen met dat ene woord. Schrijven om te schrijven is nooit goed en wordt ook niet gewaardeerd door Google. Zorg voor een leesbaar, nuttig blog waarin je natuurlijk heel slim wel op precies de juiste plekken het goede woord zet (en dat ook nog een keer vet maakt).

Tip 3: Blog met adempauzes: gebruik tussenkopjes

Als je aan een stuk door kletst, raakt iedereen de draad kwijt. Neem eens een adempauze en schrijf tussenkopjes. Dat is niet alleen handig voor Google, het is ook fijn voor de lezer. Het geeft de ogen van de lezer letterlijk ankers in de tekst en maakt scannen mogelijk. Lezen vanaf een scherm is immers niet zo makkelijk als vanaf papier. Help de lezer door jouw blog op te delen in alinea’s met tussenkopjes. En vergeet dan niet om die tussenkopjes in een heading tag (of koptekst) te plaatsen zodat het weer Google-vriendelijk is ;-).

Tip 4: Geef de context van de content weer

Van het steeds herhalen van een zoekwoord in een blog word je niet wijzer. En zoekmachines ook niet. Help ze dus de context te bepalen door ook relevante woorden in de tekst op te nemen. Woorden die er logischerwijs gewoon bij horen. Als jij blogt over ambulances, gebruik dan ook andere termen zoals brancard, ziekenhuis en verpleger.

Tip 5: Let op de lengte van het blog

Een tekst moet wel wat body hebben om gevonden te worden door Google. Minder dan 300 woorden biedt onvoldoende houvast en wordt dus eerder overgeslagen in de ranking. En ook al denken nog steeds heel veel mensen dat korte teksten beter zijn voor internet, Google houdt toch echt van wat langere teksten. En met voldoende alinea’s en tussenkopjes oogt het vaak ook helemaal niet lang. Had jij al door dat je nu al meer dan 500 woorden hebt gelezen? 😉

Tip 6: Schrijf regelmatig een nieuw blog

Tja… en dat zeg ik ;-). Maar het is wel een feit dat regelmatig een nieuw blog posten jouw website steeds beter vindbaar maakt én houdt. Nieuwe, relevante en authentieke content op jouw site zorgt dat die actueel blijft. En dat vindt Google leuk om de simpele redenen dat wij ook van actueel houden. Hoe vaak ga jij naar een winkel om steeds weer hetzelfde te zien? Je gaat er gewoon vanuit dat het aanbod geüpdatet is toch? Zo denkt Google ook.

Tip 7: Noteer altijd en overal nieuwe blogonderwerpen

Je hebt het waarschijnlijk niet in de gaten, maar hoe vaak praat jij wel over jouw werk, jouw bedrijf of opdracht? En vertel je dan steeds hetzelfde? Vast niet. Mensen vragen je immers steeds wat anders, komen met vragen die jij niet eens had bedacht omdat ze voor jou zo vanzelfsprekend zijn. En juist die vragen zijn interessant om ook met anderen te delen. Want zij hebben diezelfde vragen. Let dus maar eens op en noteer dat soort onderwerpen. Zo verzamel je in no-time een hele lijst van interessante blogonderwerpen.

Meer seo-tips voor blogs..

Meer tips volgen snel (ja, en nu echt). Een te lang blog nodigt immers niet echt uit dus de volgende tips komen in een volgend blog. Met als bijkomend voordeel dat ik op deze site weer snel nieuwe content hebt. Zo werkt het dan ook weer 😉

Tot snel!

Jolanda